Medicii au implementat un nou tratament pentru cancerul la sân, care presupune arderea celulelor canceroase în doar zece minute, informează Daily Mail. Procedura foloseşte unde de înaltă frecvenţă pulsate la temperaturi de 70-90 grade Celsius. Studiile arată cum formaţiunile canceroase sunt distruse în doar zece minute, după care pacienta se poate întoarce la activităţile cotidiene.
Tehnica, cunoscută şi sub denumirea de Extirpare Selectivă prin Înaltă Frecvenţă se aplică doar cu anestezic local şi a fost dezvoltată de specialiştii suedezi de la Institutul Karolinska. Doctorul Karin Leifland, radiolog care a luat parte la cercetare spune că această tehnologie ar putea deveni o alternativă la chirurgia cancerului mamar în stagii incipiente. Tehnici similare utilizând unde de înaltă frecvenţă au mai fost folosite până acum în tratarea cancerului de rinichi, de ficat sau de oase.
Leifland spune că procedura este asemănătoare fierberii unui ou şi că tumorile, preferabil mai mici de doi centimetri, sunt distruse fără afectarea ţesutului din jur. Nu rămân urme sau cicatrici, nu este dureros, iar pacienta poate pleca acasă sau la serviciu imediat după intervenţie, fără să simtă nimic.
Doctorii folosesc ultrasunetele pentru ghidarea unui electrod care pulsează radiaţii de până la 90 de grade Celsius. Tratamentul este folosit doar o singură dată, după care femeia trebuie să vină la control după o lună, şase luni şi un an pentru a vedea că nodulul s-a vindecat în totalitate.
În cadrul studiului au fost supuse la acest tratament 80 de paciente, iar pentru toate procedura a dat rezultate, acestea fiind supravegheate mai bine de doi ani, timp în care niciuna nu a manifestat recidive ale bolii.
Specialiştii văd în acest tratament o alternativă pentru cazurile de cancer care se dezvoltă lent sau pentru pacientele care din cauza altor afecţiuni nu pot f