Parlamentul ungar a aprobat majorarea TVA de la 25% la 27%, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană. Legea, aprobată cu o largă majoritate, include şi creşterea impozitelor aplicate microîntreprinderilor.
Ministrul Economiei a anunţat în luna septembrie că Ungaria va majora anul viitor TVA la 27% şi va aplica un program de ajustări fiscale de 2,6 miliarde euro. Adoptarea legii a avut loc într-un mediu economic dificil în Ungaria, care a fost nevoită să solicite un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană din cauza dificultăţilor de a se finanţa de pe piaţă, în contextul crizei datoriilor din Zona Euro. Ratingul Ungariei este cu numai o treaptă peste nivelul considerat speculativ, forintul s-a prăbuşit în ultimele săptămâni, iar ţara are dificultăţi de refinanţare pe piaţă.
Cum s-a ajuns aici
Ungaria şi-a pierdut credibilitatea după mai multe măsuri controversate luate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precum naţionalizarea fondurilor de pensii private şi introducerea de taxe speciale în sistemul bancar şi alte câteva sectoare, inclusiv cel al telecomunicaţiilor.
O sursă citată de publicaţia Portfolio a declarat că guvernul ar putea majora taxa specială aplicată băncilor, dacă justiţia va decide că statul trebuie să despăgubească băncile pentru pierderile înregistrate în urma programului de rambursare anticipată a creditelor în valută la rate de schimb fixe, sub cele din piaţă.
Majorarea taxelor pentru sectorul bancar
Pe site-ul Parlamentului de la Budapesta a fost publicat un proiect de lege potrivit căruia deciziile în defavoarea statului ungar ale Curţii Constituţionale sau ale Curţii Europene de Justiţie ar putea duce la majorarea unor taxe, pentru acoperirea costurilor suplimentare rezultate. Proiectul nu menţionează sectorul financiar. Sursa a spus însă că proiectul este destinat sectorului bancar.
R