Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România a cărui activitate a fost grav afectată de secetă anul acesta, se pregăteşte de negocieri în vederea creşterii preţurilor pe contractele directe de vânzare a energiei, compania fiind de altfel angrenată şi în discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru scumpiri la electricitatea livrată populaţiei.
Vânzarea energiei hidro, cea mai ifetină din România, pe contracte directe, cum este cel cu Energy Holding, dar şi pe segmentul reglementat, la preţuri mai mici decât cele practicate pe piaţă sau chiar decât costurile, au anulat potenţiale câştiguri de peste 350 de milioane de euro numai în perioada 2009-2010, după cum arată calculele făcute de Fondul Proprietatea, acţionarul minoritar al Hidroelectrica.
Scumpiri pentru toţi
"Toate contractele care expiră în 2015-2018 au clauze de rediscutare a preţului. Intenţia noastră este de a ajunge la nivelul pieţei. Dacă cei cu care iniţiem aceste discuţii nu acceptă majorările de preţ şi contractele ne permit, le vom întrerupe livrările. Negocierile pornesc cu o majorare de 3,5%, iar noi vrem să ajungem la un preţ cât mai apropiat de piaţă", a declarat Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica, în cadrul unei conferinţe organizate de Forum Invest.
El nu a spus concret ce înseamnă nivelul de preţ al pieţei şi nici preţul mediu cu care Hidroelectrica îşi vinde aproape 70% din producţie pe contracte directe către firme precum Energy Holding, Alpiq (Elveţia) sau Alro.
Totodată, şeful Hidroelectrica a mai precizat că a cerut majorări de preţ de la ANRE şi pentru energia pe care o livrează pe segmentul reglementat, unde sunt incluse populaţia şi micile companii şi unde producătorul de energie vinde sub costuri. "Am cerut majorarea preţului cu un procent important, de până la 50%", a mai pre