Presiunile asupra cancelarului german, Angela Merkel, de a fi de acord cu emiterea unor obligatiuni denominate in euro, comune celor 17 state membre, au inceput sa se inteteasca, pe masura ce lideri europeni si analistii au ajuns la concluzia ca aceasta este singura solutie pentru stoparea crizei din zona euro.
In ciuda opozitiei ferme fata de aceasta idee, Germania ar putea sa nu aiba de ales. Desi randamentele cerute pentru obligatiunile sale nu au crescut, ca in cazul Frantei, de exemplu, o tara care beneficiaza tot de rating maxim, AAA, si Germania are probleme de finantare.
Miercuri, nu a reusit sa convinga destui investitori sa cumpere obligatiuni cu maturitate la zece ani. Din suma scontata pentru acesta licitatie, de 6 miliarde de euro, Germania a reusit sa stranga doar 3,889 de miliarde de euro, 35% din obligatiuni ramanand fara cumparatori. Randamentul cerut a fost de numai 1,98 la suta, in timp ce, pentru obligatiunile spaniole pe trei luni, s-a cerut un randament record pentru zona euro, de 5,11 la suta, mai mult decat dublu fata de licitatia similara din octombrie, potrivit Bloomberg.
Un alt semn al presiunilor exercitate de piata il reprezinta si majorarea imprumuturilor acordate de Banca Centrala Europeana, pana la cel mai inalt nivel din 2009 pana in prezent. In ultimele sapte zile, BCE a alocat 247,2 miliarde de euro bancilor.
Randamentele pentru obligatiunile franceze au urcat, la randul lor, dovada a extinderii crizei datoriilor la statele cu economii mari si rating maxim.
Cu toate acestea, Merkel continua sa sustina ca emiterea unor eurobonduri comune nu reprezinta un curs de actiune potrivit in acest moment. "Discutarea despre eurobonduri, in mijlocul crizei, este total nepotrivita", a precizat cancelarul german.
Germania nu a respins categoric posibilitatea emiterii de eurob