Seismologii aflați în căutare de metode prin care să poată prezice cutremurele cat mai din timp au descoperit un posibil indicator relevant în acest sens – detectarea ozonului generat
Din cercetarea echipei de specialişti coordonaţi de Raúl A. Baragiola, profesor de fizică al Școlii de Inginerie şi Știinţe Aplicate din cadrul Universităţii Virginia, reiese că fragmentarea pietrelor sub presiune eliberează ozon.Din cercetarea echipei de specialiști coordonai de Raúl A. Baragiola, profesor de fizică al Școlii de Inginerie și Știinţe Aplicate din cadrul Universităţii Virginia, reiese că fragmentarea pietrelor sub presiune eliberează ozon.
Echipa a sfărâmat şi a forat în diverse tipuri de roci vulcanice, precum granitul, bazaltul, cuarţul şi altele şi a concluzionat că diferitele roci emană diverse cantităţi de ozon, riolitul deţinând prima poziţie în acest sens.
De asemenea, seismologii au observant că ozonul se produce numai în aer, în prezenţa atomilor de oxigen. Această relaţie de determinare dintre crăparea rocilor şi modificarea nivelurilor de ozon dintr-o regiune l-a determinat pe Baragiola să considere că măsurătoarele concentraţiilor de ozon ar putea funcţiona ca dispozitive de avertizare a cutremurelor.
Citeşte articolul integral pe www.stiintasitehnica.coml şi află în ce fel cutremurele pot fi anunţate din timp, cu ajutorul acestei metode