O bătălie intensă pentru atragerea potențialilor depunători pune presiune pe sistemul bancar european, amenințând să priveze creditorii de o sursă extrem de importantă de fonduri pe măsură ce costul de atragere a clienților se află în creștere.
Clienții băncilor din țările puternic afectate de criza datoriilor suverane precum Italia sau Spania, au retras miliarde de euro din conturi în ultimele luni conform dezvăluirilor făcute de bănci și cercetării analiștilor, citate de publicația financiară „Wall Street Journal”.
Procentul depunerilor este în scădere semnificativă
Mai multe bănci importante din Italia și Spania au raportat, recent, scăderi importante în ceea ce privește procentul depunerilor din partea corporațiilor și altor clienți juridici, cu toate că rata generală a depunerilor a suferit o scădere mai modestă, având în vedere că creditorii dețin o proporție mai mare a conturilor personale. Baza de depuneri a băncilor spaniole a scăzut cu 48 de miliarde de euro (64,8 miliarde de dolari), adică 2%, în trimestrul al treilea, conform informațiilor furnizate de banca centrală a Spaniei.
Reducerea depunerilor survine într-un moment în care împrumuturile de urgență oferite de Banca Centrală Europeană au atins, marți, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ECB împrumutând băncile cu 247,2 miliarde de euro doar în fonduri de șapte zile, un salt față de precedentul vârf din 2011 de 230,3 miliarde de euro.
Dobânzile pentru depozite bancare în creștere vertiginoasă
În același timp, băncile din țări ca Italia, Spania sau Portugalia, se chinuie să-și mențină clienții și să atragă deponenți noi prin oferte de dobânzi pentru conturi de economii din ce în ce mai mari, făcând, astfel, din ce în ce mai dificil pentru ca băncile să se finanțeze la un preț convenabil.
În Italia, dobânda medie pentru depozite a cresc