Directorul adjunct al Muzeului Unirii din Alba Iulia a prezentat, miercuri, în faţa specialiştilor, dar şi a reprezentanţilor presei un raport preliminar privind săpăturile arheologice preventive din castrul Legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum, realizate în 2011. În cadrul întâlnirii la care au participat şi reprezentanţii Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Alba, dar şi arhitectul Lăncrănjan Franchini a fost readusă în discuţie perspectiva elaborării unui proiect de punere în valoare şi conservare in situ a Principiei.
Problema ridicată de o parte dintre cei prezenţi la Sala Unirii, printre care şi liberalul Florin Roman, un apărător declarat al parcului a fost aceea a proiectului de transformare a zonei în piaţetă publică şi mai precis care va fi soarta vestigiilor romane descoperite aici.
Lăncrănjan Franchini: “Se doreşte găsirea unei soluţii pentru punerea în valoare a vestigiilor, dar păstrarea piaţetei publice”
Potrivit arhitectului Lăncrănjan Franchini, se ia în considerare găsirea unei soluţii oportune, astfel încât să se păstreze atât piaţeta publică prevăzută în proiectul de revitalizare a Cetăţii, dar şi să se pună în valoare cât mai mult, etapizat, descoperirire arheologice: “Trebuie să înţelegeţi că lucrurile acestea s-au făcut pe baza unor documente şi aşa se va continua activitatea. Practic, în proiectul de infrastructură nu era prevăzută şi partea de arheologie. Împreună cu specialişti, am încercat să provocăm să se atingă şi această parte, deşi proiectul nu era axat pe aşa ceva. Am încercat să adăugăm nişte bani, o sumă mai mare pentru cercetări arheologice, dar aprobarea proiectului a fost respinsă tocmai pe ideea că o investiţie aprobată din fonduri europene nu poate fi oprită. Atunci noi avem o cale de mijloc prin care încercăm să valorificăm cât mai mult. Putem să dăm un răspuns concret într-o săptămân