Pentru a preveni apariţia mucegaiului în casă, este important să trataţi pereţii cu soluţii speciale şi să ţineţi sub control umezeala din întreaga locuinţă. Sursa: SHUTTERSTOCK
Igrasia şi mucegaiul nu le sunt deloc străine românilor care stau în blocurile construite înainte de 1990 şi care nu au fost reabilitate termic.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Producătorilor de Polistiren Expandat din România – ROMEPS, există peste 250 milioane de metri pătraţi de clădiri care trebuie reabilitate, valoarea lucrărilor ridicându-se la circa 7 miliarde de euro.
Potrivit specialiştilor, casele construite din cărămidă sunt în topul locuinţelor care au probleme cu igrasia, deoarece pereţii acestea nu pot respira.
În România, pentru înlăturarea efectelor umezelii se folosesc soluţii chimice, se izolează imobilul pe exterior şi/sau pe interior cu polistiren, se face placare cu gipscarton şi se folosesc dezumidificatoare.
Anveloparea, o soluţie şi pentru reducerea facturii
Anveloparea blocurilor nu mai este o raritate. Potrivit specialiştilor, reabilitarea termică, dacă este făcută cum trebuie, reduce pierderile energetice cu până la 60%.
După reabilitare, în timpul iernii, pereţii vor avea 8 grade, faţă de 2-3 grade la un bloc neizolat, iar vara 22 de grade şi nu 35.
Potrivit secretarului general al ROMEPS, Tiberiu Andrioaiei, preţul mediu la clientul final al unui sistem cu materiale de calitate este de aproximativ 30 de euro pe metrul pătrat.
Specialiştii avertizează că, dacă se izolează doar la interior, este probabil ca pe peretele exterior să apară igrasia sub stratul de termoizolaţie, din cauza diferenţei de temperatură de câteva grade.
Ce poţi folosi pentru interior
Reprezentantul firmei Dry Wall Team, care oferă astfel de soluţii împotriva umezelii, arhitectul Istvan Hejja, nu recomandă nici placarea cu gipscarton