Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va prezenta miercuri propunerile pentru introducerea obligatiunilor comune ale zonei euro care au scopul de a stopa escaladarea crizei datoriilor, in pofida opozitiei Germaniei, potrivit The Telegraph. Totodata, Comisia va lansa o consultare publica cu privire la necesitatea ca guvernele din zona euro sa poata emite obligatiuni comune pentru a se finanta.
Oficialii CE arata ca emisiunea de obligatiuni comune ar inlocui obligatiunile nationale si ar putea duce la temperarea temerilor pietei cu privire la datoriile suverane din regiune si la reducerea randamentelor pentru statele aflate sub presiune.
Comisia Europeana arata ca introducerea asa-numitelor "obligatiuni pentru stabilitate" ar functiona doar daca s-ar face impreuna cu un control mult mai strict si mai intruziv al bugetelor nationale din cele 17 state care folosesc moneda unica si a competitivitatii lor economice.
Germania se opune insa infiintarii acestor euro-obligatiuni. Oficialii de la Berlin cred ca tarile cu economii slabe vor profita de ratingul puternic de care se bucura cea mai mare economie europeana. Totodata, acestia cred ca tarile risipitoare vor beneficia pe nedrept de diminuarea presiunii pe care pietele o exercita acum asupra acestor economii.
Franta, Italia si Spania, care au toate o datorie ridicata, s-au confruntat de la inceputul acestui an cu majorarea costurilor finantarii de pe piete, pe fondul cresterii temerilor privind contagiunea crizei datoriilor suverane. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, va prezenta miercuri propunerile pentru introducerea obligatiunilor comune ale zonei euro care au scopul de a stopa escaladarea crizei datoriilor, in pofida opozitiei Germaniei, potrivit The Telegraph. Totodata, Comisia va lansa o consultare publica cu privire la necesitatea ca guv