Un semnal venind dinspre sonda spatiala pierduta de rusi imediat dupa lansarea din 9 noiembrie a fost receptat din Perth, Australia, anunta Agentia Spatiala Europeana (Esa).
Sonda Phobos-Grunt a fost data disparuta imediat dupa lansare, dupa ce un motor propulsor nu a pornit, astfel ca nu a reusit sa iasa din orbita Pamantului, relateaza BBC. Esa tine legatura in prezent cu inginerii rusi pentru a gasi o cale de comunicare cu sonda. Exista astfel posibilitatea de a se remedia problemele de la bord, pentru ca misiunea catre una dintre lunile lui Marte, Phobos, sa fie continuata. Sonda ar urma sa aduca de acolo probe de sol.
Rusii au pierdut o sonda spatiala dupa decolare
Semnalul a fost receptionat in Australia inca de marti, imediat fiind contactati specialistii rusi. Daca misiunea ar putea fi reluata, dupa ce problema legata cel mai probabil de partea de software va fi rezolvata, s-ar afla informatii pretioase despre astru si Planeta Rosie.
Sonda, in valoare de 163 de milioane de dolari, a decolat din Baikonur, in Kazachstan, fiind propulsata de o racheta Zenit-2SB. Phobos-Grunt trebuia sa faca o calatorie de trei ani dus-intors spre Phobos.
Start pentru misiunea ruseasca spre luna planetei Marte
Misiunea este incununarea unei colaborari intre Rusia, Germania, Franta si Suedia, ultimele trei tari contribuind cu 30% din fondurile necesare.
Sonda spatiala pierduta de rusi, plina de combustibil toxic, s-ar putea prabusi
Daca specialistii rusi nu vor reusi remedierea problemei, exista chiar posibilitatea ca sonda sa aterizeze pe Terra, evenimentul nefiind unul lipsit de pericole, mai ales daca se ia in considerare incarcatura toxica de la bord.
Un semnal venind dinspre sonda spatiala pierduta de rusi imediat dupa lansarea din 9 noiembrie a fost receptat din Per