* această posibilitate este oferită de noile prevederi legale
De la intrarea în vigoare a noului Cod Civil s-a încercat mediatizarea schimbărilor aplicabile de la 1 octombrie, cu scopul informării justiţiabililor.
Din păcate, iniţiativele în acest sens nu au fost eficiente în mare măsură, fie din cauza limbajului strict de specialitate utilizat de magistraţi, fie din cauza "uşurinţei" cu care au fost tratate modificările pe televiziuni. În acest context, notarul Vasile Varga, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România, a acceptat un dialog săptămânal cu ziarul nostru, pe marginea schimbărilor cu impact major asupra unei categorii largi de cetăţeni şi, lucrul cel mai important, pe înţelesul tuturor. Ce presupune divorţul prin acordul părţilor şi care sunt limitele legale în acest caz de desfacere a căsătoriei sunt temele abordate în această săptămână.
- Când poate avea loc divorţul?
- Ideal este prin acordul soţilor, la cererea ambilor sau a unuia dintre soţi, acceptată de celălalt soţ. Apoi, atunci când, din motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. Se poate şi la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin doi ani şi, în fine, la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
- Cine poate constata divorţul prin acordul părţilor?
- În această situaţie divorţul poate fi constatat de instanţa de judecată, de ofiţerul de stare civilă sau de notarul public.
- Se poate divorţa la notarul public şi atunci când există copii minori născuţi din căsătorie?
- Într-adevăr, noile reglementări din Codul Civil oferă şi această posibilitate dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divor