Un studiu realizat de cercetătorii din Noua Zeelandă făcut public săptămâna trecută relevă că persoanele care mănâncă prea repede au toate şansele să devină obeze. Pentru această problemă soluţia pare să fie o farfurie vorbitoare lansată de Sistemul Naţional de Sănătate britanic, care îţi atrage atenţia atunci când mănânci prea rapid.
Mai mulţi experţi citaţi de Daily Mail explică cum nu doar mâncatul într-un ritm alert dăunează sănătăţii, ci şi ritmul în care se desfăşoară alte activităţi.
Mâncatul rapid
Cel mai recent studiu pe această temă, publicat de Asociaţia Dietetică Americană, a scos la iveală că femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani care obişnuiesc să mănânce repede sunt predispuse la obezitate. De fapt, înfulecarea pe nerăsuflate a meselor, dublează riscul de a deveni supraponderal, potrivit unui studiu japonez.
Universitatea din Osaka a monitorizat obiceiurile alimentare a 3.000 de oameni şi a ajuns la concluzia că în cazul bărbaţilor, şansele de a deveni supradonderali cresc cu 84%. Un studiu realizat de cei de la Universitatea din Carolina de Sud a arătat că o masă de 690 de calorii consumată în cinci minute şi nu în 30, aşa cum ar fi indicat, solicită stomacului să elibereze o cantitate mai mare de acid gastric, din cauză că tractul este supraîncărcat. Soluţia ar fi să încercăm să mestecăm îndelung la fiecare masă, care ar trebui să dureze cel puţin 20 de minute.
Respiratul rapid
Adulţii sănătoşi respiră de 10-14 ori pe minut, însă există unii care fac această acţiune de 20 de ori sau chiar mai mult. Fiona Troup, fizioterapist la o clinică din Londra avertizează că acest lucru poate duce la senzaţie de asfixiere, furnicături la nivelul degetelor şi al buzelor, palpitaţii , oboseală, lipsa de concentrare, colon iritabil. Asta se întâmplă în cazul persoanelor care trag aerul pe gură, în loc să inspire lent ş