ANALIZĂ EVZ. După amortizarea cheltuielilor cu repunerea în funcţiune şi cu exploatarea, investitorii ar putea obţine un profit total de 5 miliarde de dolari din minele dezafectate în ultimii ani. Sursa: EVZ
Peste 30.000 tone cupru, 100 tone de aur, 1.000 tone de argint şi 100.000 de plumb, zinc şi magneziu ar mai putea fi în minele care au fost închise după 1990 până în prezent, arată estimările specialiştilor consultaţi de EVZ. Majoritatea minelor s-au închis din motive economice, însă, astăzi, pe fondul creşterii preţurilor la materiile prime de până la şase ori comparativ cu acum zece ani, calculele arată altfel: rezerve de circa 7 miliarde de dolari, costuri de exploatare de aproximativ 2 miliarde de dolari şi un profit de 5 miliarde de dolari pentru companiile care vor dori să investească.
De altfel, şi preşedintele Traian Băsescu spunea, în luna septembrie, că minele închise ar trebui redeschise, având, în plus, avantajul creării de locuri de muncă.
"Toate minele din Baia Mare au fost închise pe motive economice, deşi mai aveau rezerve. La fel şi alte mine din zona Ardealului", spune Sorin Găman, directorul Direcţiei Generale Resurse Minerale (DGRM) din cadrul Ministerului Economiei. Lacătul pe porţile minelor au început să apară începând cu 1997, odată cu programul de restructurare lansat de guvernul Victor Ciorbea, în principal din cauză că deveniseră neprofitabile. Anterior, nu fuseseră închise exploatări decât din cauza epuizării resurselor.
Există interes din partea privaţilor
Odată închise minele, aşa au rămas. Nu există niciun caz al unei mine închise şi redeschise în România, din cauza legislaţiei inexistente în acest sens. "Procedura pe care am discutat-o cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) este ca toate minele închise care sunt în diverse faze de ecologizare să poată fi scoase la