Printre obiectivele legate de gestionarea fondurilor comunitare asumate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), se numără şi retragerea prefinanţărilor pentru proiectele care nu au şanse reale de implementare până la sfârşitul perioadei de programare, a declarat ministrul Leonard Orban.
"S-a constatat existenţa unor proiecte aproape copiate, care aveau doar numele beneficiarului schimbat. Nu numai că aceste proiecte depăşeau numărul de persoane din cadrul grupului ţintă vizat, dar depăşeau şi numărul de locuitori din regiunile respective", a precizat Orban, în cadrul unei conferinţe pe tema elaborării participative a documentelor europene strategice ale României, pentru perioada 2014-2020, organizate de Fundaţia Soros şi Coaliţia ONG-uri pentru Fonduri Structurale.
Ministrul a mai subliniat că, din punct de vedere legal, aceste proiecte îndeplinesc toate condiţiile, însă, pe viitor, va fi nevoie de o evaluare mai bună, astfel încât aceste lucruri să nu se repete.
"Politica de coeziune este pusă sub semnul întrebării la nivel european. Ţine şi de noi să apărăm această politică, dovedind că poate să aducă plus valoare", a mai spus Orban.
Începând cu prima parte a lui 2012, MAEur va organiza o serie de dezbateri privind un document-cadru al strategiei de dezvoltare a României, care să ia în calcul poziţiile tuturor actorilor sociali implicaţi în procesul de accesare a fondurilor europene.
Orban a mai precizat că deciziile de retragere a prefinanţărilor, cu toate că "vor fi dureroase", nu trebuie înţelese într-un context politic. "Ele nu sunt politice, ci sunt legate de nevoia de a cheltui bine banii comunitari", a conchis ministrul.
Printre obiectivele legate de gestionarea fondurilor comunitare asumate de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), se numără şi retragerea prefinanţărilor pentru proiectele care nu au şanse reale de impl