Cum Oţelul poate considera încheiată aventura în Liga Campionilor, atenţia noastră se îndreaptă spre sezonul viitor, când România nu va mai trimite campioana direct în faza grupelor.
De parcursul de excepţie avut de bucureştenele Steaua şi Rapid în sezonul 2005-2006 al Cupei UEFA s-a bucurat până acum doar provincia. CFR Cluj (de două ori), Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi au fost campioanele României invitate direct la „masa bogaţilor", fără să tremure prin complicatul sistem al tururilor de calificare.
Vicecampioana, misiune imposibilă
Cum rezultatele europene au cam lipsit în toţi aceşti ani, din 2012 ne vom întoarce de unde am plecat. Mai întâi într-o fază intermediară, cu două echipe în preliminarii (stagiunea 2012-2013), după care sunt şanse mari ca Liga I să nu mai aibă decât o singură reprezentantă la startul Ligii.
Aşadar, din toamna viitoare, fotbalul românesc se va lovi în Europa de o situaţie cu care nu s-a mai confruntat. Pentru vicecampioană nimic nu se va schimba, locul doi din Liga I urmând să intre în secţiunea preliminariilor rezervată echipelor „non-campioane" (format utilizat prima dată în urmă cu trei ani).
Adică o adevărată „groapă cu lei", de unde până acum n-au supravieţuit nici Timişoara (bănăţenii au trecut de Şahtior, dar au pierdut cu Stuttgart), nici Urziceniul (eliminată de Zenit), nici Vasluiul (scoasă de Twente).
Şanse mai mari pentru campioană
Marea noutate vine din traseul preliminar pe care va intra de-acum înainte campioana din Liga I. Este vorba de o rută accesibilă, cu adversare din campionatele clasate mai jos de locul 15 în ierarhia coeficienţilor UEFA. Adică „duble" decisive pentru intrarea în grupe cu reprezentante ale unor ţări precum Cehia, Austria, Israel, Bulgaria, Serbia, Croaţia sau Polonia. În aceste condiţii, sunt şanse mari ca România să nu mai aştepte 10 ani pentru a reveni