Decizia luată luni de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a menţine măsura arestării preventive a primarului Sorin Apostu, atrage după sine începerea procedurii de alegere a unui primar interimar.
Potrivit Legii 215, a Administraţiei Locale, prefectul este cel care urmează să-l suspende pe primar din funcţie, în cazul în care acesta din urmă este arestat. În termen de trei zile din momentul suspendării, se convoacă şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în urma căreia va fi ales viitorul primar interimar dintre cei doi viceprimari în funcţie: Radu Moisin (PDL) şi Laszlo Attila (UDMR).
Înalta Curte a decis: Apostu rămâne în arest
„Conform legii cei doi viceprimari vor candida la funcţia de primar interimar. Pentru a câştiga e nevoie de 50% plus 1 din voturi. Legea nu prevede posibilitatea de a face alte nominalizări, că nu-s alegeri, dar dacă nu se acceptă niciun candidat s-ar putea ajunge şi la o astfel de situaţie", a declarat prefectul Florin Stamatian. Componenţa actuală a Consiliului Local Cluj-Napoca permite PDL-ului să desemneze primarul interimar: dintre cei 27 de consilieri locali16 sunt membri ai PDL, 5 din partea UDMR şi câte 3 din partea PSD şi PNL.
Biroul permanent al UDMR a decis, susţine preşedintele filialei Cluj, Mate Andras, să-l susţină în acest demers pe viceprimarul Laszlo Attila. Preşedintele PSD Cluj, Mircea Jorj, a declarat că le va propune celorlalţi consilieri PSD să nu participe la vot.
„Practic, nu avem ce alege. Părerea mea este că domnul Laszlo Attila a avut şi are un comportament extremist, iar legat de domnul Moisin, primarul Apostu a declarat atât la Curtea de Apel Cluj, cât şi în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că Radu Moisin a fost cel care a semnat contractele în ce priveşte licitaţiile. Ca atare, se poate deduce chiar şi faptul că primarul l-ar