În primele zile de la debutul tusei, puteţi încerca să vă trataţi acasă, cu lichide călduţe şi miere, duşuri care ajută la eliminarea secreţiilor nazale şi umificatoare amplasate în camere. Sursa: SHUTTERSTOCK
Mai frecventă în sezonul răcelii şi al gripei, tusea poate fi provocată atât de o infecţie respiratorie sau de aerul uscat, cât şi de alte probleme medicale, cum sunt alergiile, astmul sau chiar emfizemul pulmonar.
Pentru că cei mai mulţi dintre noi nu merg la medic decât în situaţia în care tusea persistă, specialiştii ne recomandă câteva remedii pe care le putem aplica acasă în primele zile de la debutul tusei.
Dacă în două sau trei săptămâni nu observaţi o îmbunătăţire, adresaţi-vă medicului.
1. Hidrataţi-vă
O infecţie a tractului respirator superior, de tipul răcelii sau gripei, este însoţită aproape întotdeauna de nas înfundat. Excesul de secreţii nazale se prelinge pe gât iritându-l şi cauzând uneori tuse.
Consumul de lichide ajută la subţierea mucusului, spune Kenneth DeVault, profesor de medicină la Mayo Clinic, Jacksonville (SUA), şi de asemenea ajută la menţinerea membranelor mucoase umede. Acest lucru este benefic pentru organism mai ales în perioadele de iarnă, când aerul este uscat în încăperi, o altă cauză comună a tusei.
2. Încercaţi picăturile
"Picăturile de tuse mentolate amorţesc gâtul, ceea ce va duce la o manifestare descrescătoare a reflexului de tuse", spune Mark Yoder, MD, asitent universitar la Rush University Medical Center.
Ceaiul cald cu miere ajută de asemenea la calmarea senzaţiei de gât iritat, adaugă el.
3. Duşuri fierbinţi şi umidificatoare
Un duş fierbinte va ajuta la eliminarea secreţiilor nazale, calmând astfel tusea. Este bine venit şi în cazul tusei provocată de alergii sau astm. Într-o casă cu aer us