Cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură a început la complexul Romexpo din Bucureşti, la ora 12.00, cu un minirecital de muzică de J. S. Bach, susţinut de violoncelistul Răzvan Suma.
Au fost prezenţi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi oficialităţi italiene. Italia este ţara invitată de onoare la această ediţie care se va desfăşura până duminică, 27 noiembrie.
Tema evenimentelor din decembrie '89 a fost pusă în discuţie, aseară, şi la standul Editurii Humanitas, cu ocazia lansării cărţii „Moartea Ceauşeştilor", de Catherine Durandin. Volumul susţine teza că Revoluţia română din 1989 a fost o lovitură de stat. Catherine Durandin este profesoară şi specialistă în istoria recentă a României.
Când a izbucnit Revoluţia din decembrie 1989, căderea lui Ceauşescu „se produce pe cât de spectaculos, transmisă în direct de radioteleviziune, pe atât de tipic pentru o lovitură de stat pusă la cale din interiorul sistemului", arată autoarea. Doar că, „la adăpostul unui delir mediatic, în care nimeni nu oboseşte să verifice acurateţea informaţiilor, o garnitură nouă de activişti şi ofiţeri confiscă în folosul său aşa-zisa revoluţie".
„Moartea Ceauşeştilor" confirmă varianta Revoluţiei ca lovitură de stat pe care o dovedesc şi cărţile publicate de Grigore Cartianu la Editura Adevărul. Scriitorul Teşu Solomovici şi-a lansat tot ieri volumul „Mareşalul Ion Antonescu - o biografie". Acesta şi-a caracterizat demersul ca fiind unul paradoxal, având în vedere originea sa evreiască. „Trebuie să o spun de la început. Între mareşalul Ion Antonescu şi evrei nu va fi niciodată pace. Cu toate acestea, eu îi datorez viaţa, într-un fel, lui Antonescu", a declarat Solomovici. Acesta a precizat faptul că, deşi Antonescu i-a oprimat pe evrei, el a fost şi cel care s-a opus deportării evreilor români în lagărele de concentr