Cancelarul german Angela Merkel se află în faţa unor presiuni în creştere pentru a-şi atenua rezistenţa pe care o opune acum planurilor Uniunii de a emite obligaţiuni comune, ca “arme” în criza economică din Europa. O astfel de legătură între statele din zona euro ar putea creşte interesul investitorilor pentru obligaţiunile comune, dar reversul medaliei este că i-ar face pe toţi cei 17 membrii raspunzători pentru datoriile oricăruia dintre statele cu probleme.
Presiunile puse pe cancelarul german de către oficialii europeni şi de unii dintre marii creditori internaţionali (precum FMI) sunt însoţite de exigenţele pe care bursele le exercită asupra pieţelor europene de obligaţiuni. Marţi, Spania a fost forţată sa plătească pentru obligaţiunile cu scadenţa la trei luni pe care le-a emis o dobândă-record în era euro, de 5.11% - mai mult de dublul ratei pe care l-a plătit la licitaţia de luna trecută.
Un alt semnal negativ este faptul că împrumuturile pe termen scurt acordate băncilor comerciale de către Banca Centrală Europeana (BCE) s-au ridicat la cel mai inalt nivel din 2009 pană acum. Potrivit statisticilor oficiale, BCE a împrumutat peste 247 miliarde de euro bancilor comerciale, cu scadenţă pe 7 zile.
Evoluţia crescătoare a randamentelor obligaţiunilor franceze este de asemenea un semnal că efectele negative ale crizei datoriilor contină să se răspandească chiar şi către ţările mari si bine cotate din punct de vedere al ratingurilor suverane. Peste ocean, indicele Dow Jones (Dow Jones Industrial Average) a scăzut cu 53,59 puncte până la 11493,73, iar banii care au ieşit din acţiuni au intrat în titluri americane de stat. Cel puţin asta arată evoluţia obligaţiunilor la 10 ani emise de Trezoreria SUA, ale căror randamente au scăzut cu 0,018 puncte procentuale, până la nivelul de 1,945%.
Cancelarul german Angela M