Adoptarea legii cu privire la soarta câinilor fără stăpân face ca reprezentanţii autorităţilor publice locale să hotărască metodele pe care le vor aplica în acest sens. La Giurgiu, înainte de luarea unei decizii, se aşteaptă publicarea legii în Monitorul Oficial.
Legea adoptată marţi, 22 noiembrie, după lungi amânări, în Parlament, oferă posibilitatea primarilor să gestioneze problema câinilor comunitari, urmând să aleagă, în principiu, între eutanasiere şi sterilizare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Giurgiu, Elsa Joantă, a declarat pentru „Adevărul” că în acest moment instituţia pe care o reprezintă nu se poate pronunţa cu privire la metodele care vor fi adoptate în privinţa maidanezilor.
„Deocamdată legea nu este publicată în Monitorul Oficial aşa că este prematur să vorbim despre metodele pe care le vom adopta. Trebuie să luăm măsurile în litera legii, însă nu cunoaştem forma finală a acesteia. Este posibil ca aceasta să fie atacată sau preşedintele să o trimită înapoi” a declarat Elsa Joantă.
Conform unor estimări, în Giurgiu trăiesc aproximativ 3.000 de maidanezi, o parte dintre aceştia fiind sterilizaţi.
Giurgiuvenii, pro și contra
Giurgiuvenii au păreri împărțite în ceea ce privește varianta eutanasierii câinilor fără stăpân. Adriana Stanciu, în vârstă de 35 ani, crede că măsura ar fi extremă și se declară împotrivă. Ea spune că ar trebui eutanasiați doar câinii bătrâni și bolnavi. "Nu sunt de acord cu eutanasierea câinilor. De vină sunt tot oamenii care au abandonat câinii pe străzi, femelele împreună cu puii. Ar trebui amendați cei care-și abandonează câinii și derulate campanii serioase de adopție", a mai spus giurgiuveanca.
Cosmin Andrei (25 ani) crede, pe de altă parte, că eutanasierea câinilor fără stăpân ar putea rezolva problema câinilor de pe străzi. "E o măsură dură dar cred că a