Edilii spun că vor consulta populaţia şi se vor uita în visterie înainte să hotărască soarta maidanezilor. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
După luni de tergiversări, deputaţii au adoptat legea maidanezilor, după ce la Parlament au fost înregistrate nu mai puţin de 500.000 de semnături în favoarea legiferării actului normativ.
Reglementarea, iniţiată de PDL, prevede mai multe variante de rezolvare a problemei. Lăsarea câinilor în stradă, adopţia sau eutanasierea lor va fi decisă de comunitate şi de autorităţile locale.
Legi asemănătoare funcţionează deja de multă vreme în alte ţări ca Marea Britanie şi Slovacia. La noi, mulţi edili spun că vor fi eutanasiaţi maidanezii bătrâni şi bolnavi, însă nu prea ştiu ce vor face cu cei sănătoşi.
Braşov. Autorităţile spun că au început de ani buni să sterilizeze şi să reducă numărul patrupedelor.
"E binevenită legea, pentru că, în prezent, pentru orice câine pe care îl prindeam primeam câte o plângere penală din partea asociaţiilor. Ei făceau plângeri, dar nu veneau cu soluţii. Noi am început sterilizarea şi vom consulta cetăţenii să vedem ce vom face. Va trebui să ne hotărâm dacă alocăm bani pentru câini sau pentru bătrâni şi copii", a explicat primarul oraşului, George Scripcaru.
În opinia acestuia, strângerea câinilor şi păstrarea lor în adăposturi va trebui susţinută şi de ONG-urile care militează pentru drepturile acestor animale: "Să vină şi ei cu mâncare pentru animale şi să se implice. Nu este normal ca să stăm cu câinele sub picioare pe terasă. Atunci să dăm drumul şi altor animale pe stradă: urşi, găini etc".
Timişoara. Reprezentanţii primăriei spun că vor institui un nou regulament. Edilii vor să stabiliească sancţiuni pentru proprietarii care îşi abandonează câinii şi vor să sterilizeze animalele, pentru a reduce înmulţirea lor.
"Anticipăm că Parlamentul se va spăla pe mâini, lăsând s