Bătălia pentru şefia Senatului a început, după ce Mircea Geoană a fost revocat din funcţia pe care o deţine, în urma unui vot în plen. UDMR se arată interesată de a doua funcţie în stat, în timp ce PDL vrea un candidat comun al coaliţiei. Analistul politic Cristian Pârvulescu spune că un candidat comun din partea UDMR ar asigura stabilitatea coaliţiei. Cât despre Mircea Geoană, acesta are „şanse foarte mici să recâştige funcţia la Curtea Constituţională”, crede analistul politic Cristian Pârvulescu, intervievat la RFI. Senatorul PSD a anunţat că va contesta la CC suspendarea pe motiv de neconstituţionalitate.
Reporter: Ce prevede Constituţia referitor la preşedinţia Senatului?
Cristian Pârvulescu: Constituţia nu spune foarte multe despre preşedintele Senatului. Este evident că preşedintele Senatului este ales pentru întreaga legislatură şi nu doar pentru o sesiune, că este ales la propunerea unui grup parlamentar şi că poate fi revocat la cererea grupului politic care l-a propus, ceea ce se şi întâmplă în cazul lui Mircea Geoană. Pe de altă parte, există o serie de probleme formale pe care Mircea Geoană le va specula: pe de o parte, grupul parlamentar care l-a propus ca preşedinte al Senatului nu mai există - grupul PSD-PC, care a fost dizolvat. Pe de altă parte, Geoană va încerca să folosească toate argumentele juridice pentru a rămâne pe poziţie.
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte Senatul, şi în Parlament în general, ştim foarte bine că plenul este suveran, iar dacă se ajunge la o şedinţă de plen care a hotărât revocarea preşedintelui şi numirea unui preşedinte interimar, este foarte greu ca lucrurile să meargă înapoi. Altfel spus, raţional discutând, Mircea Geoană nu are foarte multe şanse să recapete poziţia de preşedinte al Senatului, dar poate întârzia foarte mult demersurile oficiale pentru alegerea unui nou preşedinte.
Reporte