Germania a solicitat belgienilor deportaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care au muncit ca sclavi în lagărele naziste, plata unor taxe, scrie Daily Mail. În 2005, guvernul german a început să plătească pensii compensatorii pentru miile de supravieţuitori care au fost persecutaţi de nazişti în lagărele germane.
Ministrul de Finanţe belgian, Didier Reynders, a jurat că va confrunta Germania în privinţa acestor "taxe imorale" pe care belgienii deportaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt obligaţi să le plătească. Taxele reprezintă 17% din valoarea pensiilor compensatorii pe care le primesc de la nemţi. "Este şocant ca aceşti oameni, care au fost forţaţi de nazişti să muncească, au primit acum cereri să plătească taxe autorităţilor care le dau pensii compensatorii pentru munca depusă atunci", spune Didier Reynders.
Până acum, zeci de supravieţuitori, care au îndurat munca forţată din lagărele naziste, au primit cereri prin poştă pentru plata taxelor. "Cererea lor m-a lovit nu numai din punct de vedere financiar, dar în special emoţional. Bărbatul meu a avut atacuri de panică timp de decenii în urma tragediei pe care a trăit-o în Germania. Este scandalos faptul că germanii vor să le mai şi plătim bani pentru suferinţa îndurată atunci", spune Simone De Vos, văduva de 84 de ani a unui belgian care a fost deportat într-un lagăr nazist unde a fost forţat să muncească în condiţii dure.
Ministrul de finanţe belgian a reuşit să-l contacteze pe omologul său german la sfârşitul lui octombrie, dar problema a rămas nerezolvată.
După ce nemţii au ocupat Belgia în 1940, circa 200.000 de belgieni au fost forţaţi să muncească pentru nazişti. Un astfel de lagăr unde erau ţinuţi prizonieri muncitorii a fost la fabrica subterană din Nordhausen, unde se fabricau rachetele V2 şi unde lucrătorii nu au văzut lumina zile timp de