Protestele din piaţa Tahrir, din Cairo, au continuat şi miercuri, marcând astfel a cincea zi de violenţe din capitala Egiptului, deşi cu o zi în urmă conducerea militară actuală a acceptat să predea treptat puterea civililor, anunţă CNN.
Şeful Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a condamnat miercuri folosirea excesivă a forţei de către reprezentanţii de securitate ai Egiptului împotriva protestatarilor. "Îndemnăm autorităţile egiptene să pună capăt folosirii în exces a gazelor lacrimogene şi a gloanţelor de cauciuc împotriva manifestanţilor din Cairo sau din celelalte zone ale ţării. Trebuie să existe o investigaţie promptă şi independentă pentru cei responsabili de aceste abuzuri", se arată în comunicatul oficial ONU.
Cel puţin 30 de persoane au fost ucise şi circa alte 2.000 rănite, potrivit Ministerului Sănătăţii din Egipt. "Politişti şi armata sunt laolaltă de aceeaşi parte", au scandat cei din piaţa Tahrir, care cer de altfel căderea "consiliului de ruşine", referindu-se la Consiliul Suprem al Forţelor Armate, condus de către Mohamed Hussein Tantawi.
Mai mulţi protestatari furioşi au aruncat cocktailuri Molotov şi pietre împotriva politiştilor, iar aceştia au ripostat la rândul lor cu gaze lacrimogene, alice şi gloanţe de cauciuc. Totuşi, câteva persoane susţin că fortele de ordine egiptene au folosit şi muniţie de război.
Cu doar o zi în urmă, Tantawi, în cadrul unei conferinţe televizate, a anunţat că în curând se va forma un "guvern de salvare naţională", iar alegerile parlamentare programate să se desfăşoare săptămâna viitoare vor avea loc conform calendarului programat. De asemenea, şi pentru alegerile prezidenţiale au fost transmise confirmări că acestea vor avea loc la jumătatea anului viitor.
Însă măsurile propuse par să-i nemulţumească pe majoritatea cetăţenilor aflaţi în stradă, care au scandat