EOS KSI: Termenele de plată acordate clienţilor sunt neobişnuit de "generoase"
Doar în Grecia şi Spania firmele recuperează mai greu creanţele
Mediul de afaceri din România mai figurează într-un top negativ al ţărilor care se confruntă cu mari probleme cauzate de criza prelungită din ultimii ani. În lipsa lichidităţilor, companiile nu mai pot să facă rost de capitalul de lucru aşa că au trecut la colectarea creanţelor, însă cei de la care trebuie să încaseze au exact aceleaşi probleme. Rata recuperării creanţelor este tot mai mică şi de aici şi numărul de dosare de insolvenţă şi faliment foarte mare din ultimii ani, intentate de creditorii care nu-şi mai pot recupera în mod obişnuit banii care li se cuvin. Au căutat variante precum acordarea unor termene de plată mai mari pentru clienţi sau parteneri de afaceri, însă această practică a agravat şi mai mult situaţia.
Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare a pieţei Ipsos, la cererea grupului german care se ocupă cu recuperarea creanţelor, EOS KSI, o companie din trei din România are probleme cu lichidităţile, din cauza neîncasării facturilor sau a întârzierii plăţilor. Mai mult, aceste companii declară şi pierderi de aproximativ 5% din facturile emise. "Blocajele de lichidităţi sunt resimţite mai ales de companiile din segmentul business to consumer (B2C). În România, o companie din trei (29%) a avut deja probleme de lichidităţi din cauza neîncasării facturilor sau a efectuării întârziate a plăţilor. În Rusia, companiile declară pierderi în medie de 0,4% din facturile emise pentru clienţi B2C, în Marea Britanie aproximativ 1,5%", a declarat directorul general al EOS KSI România, Georg Kovacs.
În urmă cu un an, 31% din companiile din România înregistrau probleme cu lichidităţile din cauza facturilor neîncasate. "Pe acest fundal, termenele de plată foarte generoase acordat