Fabrica de Bere Timișoara este prima fabrică de bere de pe teritoriul României de astăzi, înființată în 1718 în cartierul Fabric din Timișoara. Fierbătoria a fost construită de prințul Eugeniu de Savoya, pentru trupele austriece.
Povestea începe la 1718, odată cu infiintarea primei fierbătorii de bere care a fost destinată în special aprovizionării armatei austriece. Primii 200 de ani din existența fabricii au fost marcați de numeroase evenimente: treceri repetate din proprietate publică în proprietate privată și invers, recesiune economica care aproape a dus la falimentarea fabricii, scoaterea la licitație a fabricii, incendii devastatoare.
Monopolul fabricii de bere era deținut de trei evrei din Pressburg, fondatorii ei, iar apa din care se făcea berea provenea din Timiș. Importantă sursa de bere în zonă, fabrica va exporta bere chiar și până în Brazilia. Marca de bere produsă de fabrică se numește Timișoreana.
GALERIE FOTO
Fabrica de bere Timișoreana a fost construită în anul 1718 de către prințul Eugeniu de Savoya, din necesitatea de a satisface setea trupelor austriece și suplinirea carenței de apă potabilă.
Timp de un secol și jumătate, fierbatoria a fost exploatată de autoritățile militare. În anul 1874 fabrica de bere este achizitionată de Casa de Economii din Timișoara, devenind prima societate pe acțiuni din Banat.
Distrus în incendiu
În anul 1890, un puternic incendiu a afectat grav fabrica de bere din Timișoara, distrugând aproape în totalitate clădirile principale și instalațiile. Distrugerile provocate de incendiu au permis o retehnologizare completă la cele mai înalte standarde ale vremii, fabrica devenind una dintre cele mai moderne unități de producție a berii din sud-estul Europei.
În anul 1920 a fost introdus primul filtru de bere din România, iar fabrica din Timișoara a devenit furnizorul