Soarta câinilor fără stăpân se află în „mâna” autorităţilor locale, care vor decide: eutanasierea sau sterilizarea. Consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze sau să suplimenteze adăposturile publice pentru câini.
La nivelul municipilului Zalău, câini fără stăpân nu prezintă o problemă majoră nici pentru autorităţile locale dar nici pentru populaţie. Numărul câinilor comunitari pe străzile din municipiu sunt în număr de aproximativ 140. Potrivit unor informaţii furnizate de Paul Maghiu, purtător de cuvânt al SC Citadin SRL – firma care se ocupă cu administrarea domeniului public, din totalul câinilor comunitari aflaţi în prezent pe străzile din urbe, 40 au fost crotaliaţi şi sterilizaţi şi alţi 11 se află în adăpostul de noapte.
Eutanasiere sau sterilizare?
Referitor la noile prevederi legislative, Radu Căpîlnaşiu, edilul municipiului Zalău a precizat că deocamdată nu se ştie cu exactitate ce măsuri se vor lua în privinţa patrupedelor de pe străzile urbei. „ Problema câinilor comunitari nu este una majoră în oraşul nostru. Până în prezent am reuşit să gestionăm eficient această atribuţie”, a spus edilul . Potrivit acestuia, în Zalău există zone şi străzi unde câinii cu stăpân reprezintă o problemă, aceştia fiind lăsaţi nesupravegheaţi mai ales pe timpul nopţii şi în această privinţă se vor lua măsuri.
Florin Ghiurco, medic veterinar, membru al Asociaţiei „ Protecţia Animalelor” din Zalău este împotriva eutanasierii câinilor fără stăpân. În opinia acestuia, identificarea şi sterilizarea patrupedelor ar fi cea mai bună soluţie. „În primul rând ar trebui realizată o identificare a câinilor, pe bază de cip şi apoi realizată stelilizarea. În acest fel nu ar mai fi nici o problemă. În general câinii fără stăpân