Odată cu sărbătorile de iarnă telefoanele inteligente devin cadourile preferate. Însă înainte de a cumpăra unul clienţii ar trebui să vadă care telefon este nesigur şi care rulează sisteme de operare învechite, predispuse la atacurile informatice.
UPDATE 13.35
Deşi telefoanele Android pot fi mai sensibile la viruşi, există şi soluţii pe piaţă împotriva acestora. Conform firmei româneşti BitDefender pe Android Market, magazinul online al Google, există cel puţin cinci programe spion, care fură datele confidenţiale ale utilizatorilor.
Aplicaţiile de acest tip au la bază un program de tip spyware, care extrage din telefonul „victimei" informaţii precum mesaje, listele de contacte, apeluri recente şi istoricul căutărilor. Totul se petrece în mai puţin de 60 de secunde, timp în care utilizatorul instalează programul în telefonul său şi după un minut, aplicaţia se iniţializează şi descarcă informaţiile.
Pentru a limita riscurile provocate de neactualizarea la timp a sistemelor de operare de către producători, BitDefender recomandă descărcarea unei soluţii anti-virus pentru dispozitivele mobile. Aplicaţia firmei româneşti de pe Android Market poate fi descărcată gratuit, fiind bine cotată de către cei care au achiziţionat-o, având o notă de 4,5, unde 5 este nota maximă.
Revista americană „Information Week" a studiat 20 de telefoane de pe piaţa americană şi, deşi unele dintre ele nu se găsesc în România, majoritatea sunt prezente şi pe piaţa autohtonă. Trebuie spus că au fost luate în considerare doar telefoanele cu sistem de operare Android.
Astfel, cele mai nesigure telefoane sunt Samsung Galaxy Mini, HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10, Sanyo Zio şi HTC Wildfire. Aceste telefoane sunt urmate în acest clasament de Samsung Epic 4G, LG Optimus S, Samsung Galaxy S, Motorola Droid X, LG Optimus One, Motorola Droid 2