După câteva luni de amânări, plimbări între plen şi comisii, certuri între deputaţi şi proteste în faţa Palatului Parlamentului, legea câinilor comunitari a fost votată ieri la Camera Deputaţilor. Actul normativ a avut 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri.
Ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, care este şi deputat al PLD, partidul care a susţinut proiectul, a salutat adoptarea legii, motivând că aleşii locali au cerut în repetate rânduri legiferarea situaţiei maidanezilor care au împânzit străzile, punând în pericol sănătatea oamenilor.
Parlamentarii opoziţiei au argumentat însă că legislaţia nu va duce la rezolvarea problemei, pentru că localităţile care decid luarea câinilor de pe străzi s-ar putea trezi cu animale venite din localităţile care au decis lăsarea maidanezilor în teritoriu.
Legea prevede că edilii trebuie să consulte populaţia prin referendum, sondaje sau adunări de cartier, iar locuitorii decid dacă maidanezii vor fi sau nu eutanasiaţi. Fiecare primărie trebuie să-şi înfiinţeze şi finanţeze servicii de gestionare a animalelor, câinii din gospodării trebuie şi ei sterilizaţi, cu excepţia celor de rasă, iar persoanele care abandonează animale sau le hrănesc pe cele fără adăpost vor fi amendate. Condiţii mai dure au fost impuse şi pentru adopţia animalelor din adăposturi: acest lucru se poate face doar cu prezentarea unei dovezi că cel care adoptă are unde să ţină câinii şi are venituri suficiente pentru a-i întreţine.
Primăriile îşi fac socotelile
Deşi sună bine pe hârtie, legea nu este uşor de pus în practică pentru toate localităţile din România. Comunele şi oraşele mici, în special, au deja bugete insuficiente şi nu vor găsi uşor fonduri pentru servicii de gestionare a câinilor. În plus, angajarea de personal va fi dificilă, în condiţiile în care posturile din adminstraţ