Aşa-numitele „grade de separaţie“ de pe Facebook – adică prin câte persoane trebuie să treci ca să ajungi la cineva cunoscut – s-au împuţinat. Suntem mai conectaţi între noi decât am fost vreodată, datorită tehnologiei, susţin specialiştii.
Dacă în urmă cu 50 de ani aveam nevoie de şase persoane pentru a ajunge la cineva, reţele sociale au redus această cifră la patru. În urmă cu mai bine de cinci decenii, respectiv în anii '60, sociologul american Stanley Milgram a făcut un experiment aparent simplu, într-o suburbie din Boston. Cu ajutorul a 296 de voluntari, Milgram a scris un mesaj pe mai multe cărţi poştale, dar pe care era menţionat doar numele destinatarului, nu şi adresa la care trebuie să ajungă. Aceste cărţi poştale trebuiau să ajungă la destinaţie din mână în mână.
Legături eficiente
Pur şi simplu, fiecare voluntar pasa cartea poştală unei persoane, care la rândul său ruga pe altcineva să o transmită mai departe altcuiva, care credea că o poate da destinatarului şi aşa mai departe. Mai interesant este rezultatul, mai ales că experimentul a fost repetat în 1998. Milgram a constatat că acele cărţi poştale au trecut în medie prin mâna a peste cinci persoane pentru a ajunge de la expeditor la destinatar, subliniind faptul că adresa finală nu a fost specificată. Astfel, a fost formulată celebra teorie a celor şase grade de separare. Până acum, puteam spune că prin intermediul a şase „legături" ajungeam la orice altă persoană.
Facebook a rescris recent această teorie. Cercetătorii celei mai mari reţele de socializare, împreună cu cei de la Universitatea din Milano, au publicat un studiu care schimbă acestă teorie. Cercetarea, realizată pe 721 de milioane de utilizatori activi de pe Facebook, adică aproximativ 10% din populaţia întregului glob, arată că numărul mediu de persoane care despart doi indivizi s-a redus de la 6 la 4,7.
Apro