Opt români din zece se declară în favoarea acordării de ajutor pentru ca oamenii din întreaga lume să iasă din sărăcie. Conform rezultatelor unui sondaj eurobarometru publicat miercuri la Bruxelles de Comisia Europeană, media este apropiată de cea din Uniunea Europeană.
Vezi aici raportul complet al sondajului
Sondajul eurobarometru comandat de Comisia Europeană relevă că 28% dintre români consideră „foarte important” ajutorul dat de Uniunea Europeană persoanelor sărace din ţările în curs de dezvoltare. Jumătate consideră „destul de important” acest ajutor, în timp ce doar 14 procente consideră că el este „total neimportant”.
La nivelul Uniunii Europene, 36% dintre cetăţeni consideră „foarte important” un astfel de ajutor, iar 49% - „destul de important”.
În ceea ce priveşte nevoia de ajutor în lupta împotriva sărăciei, cea mai afectată zonă este Africa Subsahariană, aşa cum consideră un procent de 70% dintre repondenţi. Pe următoarele poziţii la acest capitol urmează Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, (33%) şi subcontinentul indian (25%).
Majoritatea cetăţenilor Uniunii Europene, 84%, sprijină direcţionarea ajutoarelor către buna guvernanţă şi drepturile omului în ţările în curs de dezvoltare. Conform aceluiaşi sondaj, jumătate din cetăţenii UE sunt dispuşi să plătească mai mult pentru cumpărăturile cotidiene dacă ştiu că acest lucru ar fi în beneficiul ţărilor în curs de dezvoltare.
Sondajul mai relevă că 62% dintre cetăţenii europeni sunt în favoarea creşterii ajutorului pentru dezvoltare la cel puţin 0,7% din venitul naţional brut al Uniunii Europene până în 2015.
În 2010, UE a furnizat 53,8 miliarde euro pentru ajutoare, peste 50% din ajutorul acordat la nivel mondial. Autorii studiului mai notează că sprijinul de ajutor pentru dezvoltare s-a diminuat în ultimul an.
Sondajul Eurobarometru special 375 - Schi