Restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari se prelungesc până la sfârşitul anului 2013. Potrivit ministrului pentru Imigratie, Damian Green, prin menţinerea restricţiilor, autorităţile britanice doresc să se asigure că migraţia aduce beneficii şi nu are un impact negativ asupra pieţei britanice a muncii. În replică, europarlamentarul Traian Ungureanu spune că vorbim despre o „decizie legală, aşteptată şi jenantă”.
Eurodeputatul Traian Ungureanu spune că prelungirea restricţiilor de pe piaţa muncii reprezintă o decizie ruşinoasă şi fără niciun suport economic.
Traian Ungureanu: Pentru că atât Marea Britanie cât și Olanda care au anunțat deja același lucru, și poate alte țări care o mai pot face până la 1 ianuarie, au dreptul, așa cum este el prevăzut în Tratatul de admitere al României în UE, să folosească acest tip de restricții până pe 31 decembrie 2013.
Asta e ce spune legea. Pe de altă parte, era de așteptat ca lucrul acesta să se întâmple, pentru că nimeni nu va rata șansa de a folosi acest tip de situație în scopuri politice și aici intervine partea jenantă. Nu există nici un motiv economic pentru a prelungi aceste restricții, deși cu jumătate de gură, și Olanda și Marea Britanie, prin ministrul Damian Green, invocă motive economice. O pot face, dar se situează în afara realității.
De altfel, un raport al Comisiei Europene destinat Consiliului European, care a fost dat publicității cu nu mai mult de o săptămână în urmă, lămurește definitiv lucrurile, aș spune, şi face bilanțul pe ultimii aproape zece ani, constatând că forța de muncă est-europeană și cu precădere forța de muncă din România și Bulgaria nu a avut un impact negativ, nu a încărcat rețeaua de asistenţă socială, nu a sporit șomajul pe piețele muncii respective.
Mai mult, a adus o creștere, atât cât e ea, a Produsului Intern Brut al ț