Avocatul poporului va cere premierului să modifice legea prin care se reglementează plata asistenţilor personali, pentru a nu mai exista confuzii privind sursa de finanţare a acestor retribuţii.
Legea 448 spune că protecţia persoanelor cu handicap se realizează cu bani din bugetele locale şi de la bugetul de stat, fără a preciza însă exact ce anume şi în ce proporţie plăteşte fiecare dintre aceste instituţii.
De aici provine şi obiceiul autorităţilor de a arunca de la unii la alţii responsabiliatea finanţării instrumentelor de protecţie a persoanelor cu handicap.
Aşa s-a întâmplat săptămâna trecută, de exemplu, când a izbucnit scandalul salariilor restante ale asistenţilor personali ai celor cu dizabilităţi grave. Primăriile au spus că nu au banii necesari şi că aşteaptă de la Ministerul Muncii fondurile respective.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a explicat că aceste salarii se finanţează şi din bugetele locale.
Scandalul a ajuns la apogeu în momentul în care o femeie din Lunca Banului, judeţul Mehedinţi, i-a cerut prefectului să aprobe eutanasierea ei şi a fiicei de 32 de ani, deoarece salariul de asistent personal al soţului nu mai venise din luna septembrie, când s-au virat banii pe iulie.
Din cauza acestei întârzieri, familia Staicu spune că a acumulat datori la plata facturii electrice şi nu mai are bani nici măcar de pâine.
Adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea, s-a deplasat săptămâna trecută la Strehaia şi a discutat cu familia Staicu şi cu primarul din Strehaia.
În cel mult două săptămâni, Avocatul Poporului va finaliza raportul privind plata asistenţilor personali, precum şi propunerea de modificare a legii, pe care o va trimite Guvernului.
La sfârşitul săptămânii, Ministerul Muncii a finalizat şi el ancheta în cazul din Lunca Banului.