Statele Unite nu intenţionează să modifice configuraţia elementelor antirachetă care vor fi instalate în Europa, anunţă Casa Albă ca reacţie la avertismentele Moscovei, reiterând că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei.
"Sistemele antirachetă care urmează să fie construite în Europa nu ameninţă şi nu pot ameninţa capacitatea Rusiei de disuasiune strategică", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului american pentru Securitatea Naţională, Tommy Vietor.
"Nu vom modifica şi nu vom limita în niciun fel proiectele noastre de amplasare a sistemelor antirachetă", a subliniat oficialul american.
Părţi din scutul antirachetă vor fi amplasate şi în România.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a ameninţat miercuri că ar putea ordona, în caz de nevoie, luarea unor măsuri pentru distrugerea sistemelor de detecţie şi de control din cadrul scutului antirachetă al NATO. El a ameninţat că Rusia ar putea instala sisteme de rachete nucleare Iskander în enclava Kaliningrad dacă Statele Unite vor continua să aplice fără concesii planul scutului antirachetă din Europa.
Rachete ruseşti în regiunea Kaliningrad
"Dacă celelalte măsuri nu vor fi suficiente, Federaţia Rusă va instala în vestul şi în sudul ţării sisteme ofensive moderne care vor garanta distrugerea instalaţiilor europene antirachetă montate de Statele Unite. Una din aceste măsuri va fi instalarea unui sistem de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad", declară Medvedev.
Preşedintele rus a atras atenţia că, în caz de nevoie, forţele armate vor primi ordinul de a lua măsuri pentru "distrugerea mijloacelor de detecţie şi control din cadrul scutului antirachetă" al NATO. Sistemele Iskander dispun de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, cuprinsă între 280 şi 500 de kilometri, în funcţie de versiune.
Rusia ameninţase în mai multe rânduri că va instala astfe