Foto: Thinkstock Blocajele la plata facturilor creează probleme financiare firmelor. O companie din trei care activează pe piaţa din România are probleme cu lichidităţile, din cauza neîncasării facturilor sau a întârzierii plăţilor, potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare a pieţei Ipsos pentru grupul german EOS.
Totodată, firmele declară pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, bani pe care nu-i mai încasează niciodată. "Valoarea este foarte mare comparativ cu alte ţări. De exemplu, în Rusia, companiile declară pierderi în medie 0,4% din facturile emise, în Marea Britanie, aproximativ 1,5%", a declarat directorul general al EOS România, Georg Kovacs. În acest context, nivelul creanţelor nerecuperabile este de 5,9% în segmentul B2C şi 4,2% în segmentul business to business (B2B). Această valoare ne se situează, cumulat, pe locul al treilea, după Grecia şi Spania.
În ciuda acestor probleme, 70% dintre companiile româneşti au afirmat că nu angajează specialişti în domeniul managementului creanţelor şi foarte puţine apelează la prestatori de servicii externi. "Dacă recesiunea va continua şi anul viitor, estimăm o scădere a preţurilor portofoliilor de credite neperformante de la circa 8%, în prezent, la aproape 5%. În 2012 ne aşteptăm la o creştere a pieţei de colectare creanţe, bazată pe achiziţiile de portofolii neperformante din perioada 2010-2011, în special pentru acei jucători care au fost activi pe partea achiziţionări de credite neperformante", a declarat Kovacs. Potrivit datelor EOS, piaţa de colectare de creanţe din România s-a ridicat la circa 200 de milioane de lei în 2010 şi a crescut în acest an cu 10%-15%. "Trendul de creştere se va menţine şi în 2012 şi se va ajunge la aproximativ 300 de milioane de lei", a spus el.
Acesta a adăugat că achiziţiile portofoliilor