Decembrie va fi o lună de răscruce pentru Europa, care încearcă cu disperare să găsească soluţii unei crize care până acum a trecut peste toate mijloacele de apărare ale ţărilor europene. Până atunci pieţele financiare sfâşie Europa bucată cu bucată. Franţa a intrat şi ea în groapa cu lei, fiind la un pas să-şi piardă ratingul de top.
La summitul liderilor UE de pe 9 decembrie de la Bruxelles se va discuta modificarea tratatului UE, măsură asupra căreia insistă cu hotărâre Germania şi care este considerată de aceasta ca o oportunitate de consolidare a integrării din zona euro. De asemenea, până în decembrie miniştrii de finanţe din zona euro vor să găsească soluţii concrete pentru a majora puterea de foc a mecanismului de salvare a zonei euro, FESF, la 1.000 mld. euro.
Germania este privită ca singurul stat cu o putere suficient de mare pentru a scoate zona euro din criză, însă Berlinul s-a opus până acum oricăror încercări neortodoxe de a scoate uniunea monetară din impas. Însă sub presiunea crizei, care începe să-i afecteze economia, cea mai mare din Europa, Germania pare dispusă să renunţe la opoziţia pe care o are faţă de măsurile anticriză mai radicale cerute de pieţele financiare şi de unele state membre ale UE precum introducerea obligaţiunilor comune sau permiterea Băncii Centrale Europene să cumpere mai multe datorii ale ţărilor cu probleme.
Schimbarea de atitudine vine însă cu un preţ, un acord cu partenerii europeni pentru modificarea tratatelor europene pentru a include dreptul de implicare în politicile bugetare ale statelor indisciplinate financiar. "Germania va acţiona de îndată ce va avea încredere în capacitatea noastră de a gestiona împreună economia", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Michel Barnier, citat de EUObserver.
Supraveghere financiară şi economică mai strictă
Relaxarea atitudinii Germaniei f