Presa europeană scrie despre criză şi mai ales despre neînţelegerile dintre liderii europeni cu privire la metodele de ieşire din această criză. Şefa Guvernului de la Berlin este luată în colimator de toate ziarele consultate.
"Angela Merkel respinge introducerea de euro-obligaţiuni. Poziţia cancelarului german ameninţă întreaga zonă euro", scrie pe un ton critic ziarul italian economic cu tentă liberală Il Sole 24 Ore. "Caracterul inovator al euro-obligaţiunilor nu a fost recunoscut până astăzi, din păcate. Consistă în acoperirea obligaţiunilor cu aşa-numite valori-refugiu (aurul, de exemplu sau infrastructurile publice ale statelor sau chiar patrimoniul imobiliar al acestora). Acest lucru aduce beneficii evidente: chiar statele supra-îndatorate ar putea participa. Italia ar aduce 180 de miliarde de euro. În plus, eurozona este ameninţată şi de alte probleme: datoria germană care se ridică la 2.159 de miliarde nu reprezintă un aspect insignifiant".
Egipt: a doua fază revoluţionară
Ziarele europene scriu despre Egipt şi constată că am intrat într-o a doua fază revoluţionară, la mai puţin de o săptămână de alegerile parlamentare, care vor avea loc luni.
Le Temps, cotidian elveţian francofon, se ocupă de Egipt şi constată că am intrat într-o a doua fază revoluţionară. "Piaţa Tahrir, actul II", scrie şi La Croix, cotidian catolic francez. La Croix, care notează că această piaţă a capitalei egiptene, "celebră pentru manifestaţiile care au dus la demisia lui Mubarak, este din nou epicentrul unei revolte care vizează tocmai armata". Într-adevăr, precizează Le Monde, "anunţul demisiei Guvernului nu i-a liniştit pe manifestanţi, nu i-a convins. Ei nu mai cred că armata vrea să cedeze puterea. Este imperativ", consideră marele cotidian francez de seară "ca armata să dea garanţii serioase în ce priveşte angajamentul ei în procesul de tra