Comercianții de băuturi alcoolice și tutun vor fi obligați, prin lege, să ceară tinerilor cumpărători un act de identitate pentru a se convinge că au atins vârsta majoratului. De asemenea, ei vor trebui să afișeze în locuri vizibile informații privind interdicția de a vinde țigări minorilor.
Îngrijorați de sănătatea copiilor, deputații au interzis și vânzarea alcoolului persoanelor sub 18 ani, și nu sub 16 ani, cum era până acum. „Influenţa alcoolului este la fel de nocivă ca şi tutunul. Mai mult decât atât, pe fonul ebrietății se intensifică problemele, conflictele, violenţa", a spus liberalul Valeriu Munteanu.
Amenzile pentru cei care vând țigări și tărie copiilor vor crește de la 2.000 până la 2.400 de lei pentru persoane fizice și de la 4.000 până la 7.000 de lei pentru agenții economici.
Dacă până acum adulții nu aveau dreptul să fumeze în locurile publice, acum ei nu-și vor mai putea aprinde o țigară nici în încăperile și în mijloacele de transport private în care se află minori. „Agenții de circulație vor putea să oprească, să atenționeze sau chiar să penalizeze persoanele care, conștient sau inconștient, le fac rău copiilor lor", a explicat liberal-democrata Liliana Palihovici.
Potrivit unor studii efectuate printre elevii de 13-15 ani, în prezent fumează 24% din băieţi şi 10% din fete şi numărul acestora este în creştere. Peste 17% din elevi consumă băuturi alcoolice permanent.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, 60-65% din populația Republicii Moldova fumează. În ultimii ani, crește numărul fumătorilor în rândurile femeile și tinerilor. În special este vorba de adolescenții care provind din familii de fumători.