Azi, joi, 24 noiembrie, dacă sunteți în București și aveți timp și chef de o discuție/dezbatere legată de autonomia respectiv rolul civic al Universității în România, merită să veniți la Facultatea de Istorie, de la ora 18:00. Ipotezele pe care le discută invitații sunt legate de eșecul universităților care ar putea influența de altfel (și nu în bine) viitorul societății și de calitatea studenților (versus, să zicem…cantitatea lor).
Invitații: Ciprian Șiulea – eseist la CriticAtac (dar îl găsiți și pe VoxPublica din când în când – nu dați cu piatra că nu-i fac reclamă degeaba – chiar este unul dintre cei mai de bun simț și coerenți oameni pe care i-am întâlnit), Vintilă Mihăilescu – antropolog (SNSPA) și unul dintre acei oameni care mi-ar fi plăcut să-mi fie profesori și Carol Căpiță – istoric (Facultatea de istorie). Moderator Vlad Stoicescu – jurnalist freelencer.
Dacă vreți să citiți mai multe despre așa zisa autonomie a universităților puteți citi aici, într-un articol al d-nului Mihăilescu. Este vorba despre propunerea legii învăţămîntului superior de anul trecut. Concluziile sună cam aşa: Puterea înfiinţează şi desfiinţează facultăţile în România după bunul său plac, universităţile nu îşi mai aleg în mod colegial conducerile şi apoi că mai mulţi şi mai incapabili de autoconducere „performantă“ decît parlamentarii, universitarii trebuie stîrpiţi de mici şi ţinuţi din scurt dacă ajung să se facă mari.
Tot anul trecut, undeva prin toamnă, Societatea Academică Română concluziona şi ea într-un raport că „finanţarea per capita în universităţi a acţionat în bună măsură ca un stimulent nepotrivit, la momentul nepotrivit; deci nu e de mirare că au prevalat consecinţele negative”. În raport se mai subliniază că: „ în loc de o competiţie pe calitate, ultima decadă a înregistrat mai curând o competiţie între universităţi pentru volum sau cotă de