Singurul care a vorbit despre un aviz favorabil a fost directorul adjunct al instituţiei care ar trebui să apere comunitatea de poluatori, Agenţia de Protecţie a Mediului. Subprefectul Daniel Tudorache a afirmat că nu avem nevoie de o nouă uzină care să ardă cărbuni îmbolnăvind astfel copiii gălăţeni.
Pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social, miercuri 23 noiembrie, reprezentanţii instituţiilor statului şi cei ai societăţii civile au discutat, printre altele, un subiect considerat extrem de sensibil, cel al proiectului privind construirea la Galaţi a unei centrale termoelectrice pe bază de cărbune.
Prefectura a solicitat Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului (ARPM) un raport privitor la stadiul avizării acestui proiect.
L-a citit în cadrul Comisiei, Robert Mihai Rusu, directorul adjunct al instituţiei, care a precizat că SC Enel Bucureşti a solicitat aviz de mediu pentru planul de urbanism zonal şi acordul de mediu pentru proiectul construirii unei centrale termoelectrice în Zona Liberă Galaţi.
Mediul a acordat avizul
„În urma dezbaterii publice a acestui proiect, au fost ridicate obiecţii din partea Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi având în vedere vecinătatea cu aria naturală Parcul natural al Lunca joasă a Prutului. De aceea, ARPM a solicitat investitorului să obţină avizul din partea administraţiei Parcului natural, care însă a emis aviz negativ pentru solicitarea Enel. Având în vedere că planul respectă cerinţele legislaţiei protecţiei mediului ARPM a luat decizia emiterii avizului de mediu", a precizat directorul adjunct al Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului.
În paralel se derulează procedura acordării acordului de mediu pentru construirea centralei. RP. Moldova şi Ucraina însă doresc organizarea de consultări publice în vederea emiterii (sau nu) a propriilor acorduri pentru această investiţie cu impact sem