Aproximativ 7.000 de persoane, între care numeroşi străini, sunt deţinute în centrele de detenţie controlate de miliţiile "brigăzilor revoluţionare", se arată într-un raport al ONU, citat de AFP.
Femei şi copii figurează printre deţinuţi, iar unii ar fi fost torturaţi, potrivit raportului secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, difuzat înaintea unei reuniuni, luni, a Consiliului de Securitate privind reconstrucţia Libiei după moartea dictatorului Muammar Kadhafi.
Prizonierii politici ai regimului Kadhafi au fost eliberaţi, dar cei circa 7.000 de noi deţinuţi nu au acces la tribunale "în absenţa unei poliţii şi unei justiţii în stare de funcţionare", potrivit raportului.
Documentul subliniază că cetăţeni din ţări din Africa subsahariană acuzaţi sau suspectaţi că au fost mercenari ai lui Kadhafi constituie o mare parte a acestor deţinuţi.
"Unii deţinuţi ar fi fost supuşi torturii sau relelor tratamente. Au fost semnalate cazuri de indivizi luaţi la ţintă din cauza culorii pielii lor", explică raportul lui Ban Ki-moon.
"Brigăzile revoluţionare", în mare parte de origini tribale, s-au unit pentru a-l forţa pe colonelul Kadhafi să părăsească puterea, dar au menţinut un control semnificativ în propriile regiuni, conform unor diplomaţi şi oficiali ONU.
Raportul ONU subliniază că Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) a început să preia controlul asupra miliţiilor, dar "mai sunt multe de făcut pentru a reglementa detenţiile, a preveni abuzurile şi a-i elibera pe cei a căror detenţie nu trebuie prelungită".
Documentul dă ca exemplu localitatea Tawerga, ai cărei locuitori au fost acuzaţi că l-au susţinut pe Kadhafi în cursul asediului asupra oraşului apropiat Misrata.
"Locuitorii din Tawerga ar fi fost luaţi la ţintă din instinct de răzbunare", iar "unii ar fi fost ex