Protestele violente au intrat in a sasea zi la Cairo, in Egipt, unde oamenii cer si joi dimineata indepartarea armatei de la conducerea tarii. Armata a preluat conducerea Egiptului dupa caderea regimului Hosni Mubarak, insa ultimele sale actiuni sugereaza ca doreste sa-si asigure continuitatea privilegiilor.
Manifestantii s-au jurat sa ramana in strada pana la caderea regimului de tranzitie si spun ca vineri va fi momentul hotarator. Luptele de strada intre manifestanti si politie, in Piata Tahrir si strazile alaturate, au continuat si miercuri seara, cele mai sangeroase fiind in jurul Ministerului de Interne, scrie BBC. Un scurt armistitiu, incheiat miercuri dupa-amiaza, a fost incalcat chiar de politie, care a creat un baraj de gaze lacrimogene in fata ministerului.
Desi au fost auzite focuri de arma, Ministerul de Interne a sustinut ca este vorba despre gazele lacrimogene. Protestatarii se plang ca gazele folosite de fortele de ordine sunt mult mai dure decat in urma cu cateva zile si produc reactii severe, in vreme ce medicii semnaleaza ca s-au produs cel putin cateva morti din aceasta cauza.
Cel putin 35 de persoane au murit si alte 3.250 au fost ranite in orasele egiptene de la inceperea noului va de revolte, sambata, a precizat ministerul Sanatatii miercuri.
Egiptenii resping oferta consiliului militar de a accelera tranzitia catre un guvern civil, insa soarta alegerilor parlamentare, programate sa inceapa pe 28 noiembrie, este pusa in pericol de violentele de strada.
Principala grupare de opozitie, Fratia Musulmana, care, in pofida unor speculatii, nu s-a alaturat, cel putin deschis, manifestantilor, este creditata cu cele mai multe sanse in algerile ce se vor desfasura pe etape, timp de trei luni.
Unii egipteni sustin ca alegerile trebuie sa se organizeze indifere