Băncile din statele europene cu probleme şi-au văzut depozilele golite de miliarde de euro în ultimele luni, iar în aceste condiţii ele şi-au intensificat lupta pentru a atrage finanţare, uneori nesigură, din partea companiilor şi persoanelor fizice. Totul are un preţ.
Lupta pune însă presiune pe sectorul bancar european, ceea ce riscă să lase creditorii fără una dintre principalele surse de finanţare în condiţiile în care costurile atragerii clientelei cresc.
Mai multe bănci mari din Italia şi Spania au raportat recent scăderi procentuale de două cifre ale depozitelor constituite de companii şi alţi clienţi insitituţionali, însă valoarea totală a depozitelor a scăzut cu un ritm mai mic, situaţie explicată prin faptul că ponderea depozitelor persoanelor fizice este mai mare.
Depozitele din băncile spaniole au scăzut cu 48 mld. euro, sau 2%, în al treilea trimestru, potrivit datelor băncii centrale a Spaniei.
Retragerile de capital vin în condiţiile în care împrumuturile de urgenţă luate de băncile comerciale de la Banca Centrală Europeană au ajuns marţi la maximul ultimilor doi ani, instituţia alocând 247,2 miliarde de euro în credite de şapte zile.
Între timp, băncile din Spania, Portugalia şi Italia, care se zbat să-şi păstreze actualii clienţi şi să atragă alţii noi, s-au angajat într-o luptă armată, oferind dobânzi tot mai mari la depozite, ceea ce duce la majorarea costurilor de finanţare pentru instituţiile de credit.
În Italia, ratele medii ale dobânzilor au crescut constant în ultimul an. Acestea au ajuns la 2,6% în septembrie, valoare aproape dublă faţă de cea de la începutul anului.
Totodată, băncile devin din ce în ce mai creative pentru a atrage noi clienţi. De exemplu, o mare bancă portugheză foloseşte imaginea fotbalistului Cristiano Ronaldo pentru a promova o dobândă de 4% pentru anumite depozi