Cu Fabio Reinhardt (31) si Alexander Spies (57), doi alesi locali in Berlin pe listele Partidului Piratilor, am discutat saptamana trecuta, intr-o seara, timp de patru ore, la Academia Europeana din Berlin. Liderii acestui partid anti-sistem pur sange, coagulat initial ca o miscare militanta pentru eliberarea totala a internet-ului de orice forma de taxare (descarcare gratuita, de unde si numele Piraten), incep sa-si construiasca incet o identitate politica de stanga, spre extrema, in pas vioi spre un fel de noua comunizare online. Dupa orele de petrecute cu cei doi utopici, m-am intrebat cine sunt totusi corespondentii lor din Romania? Cum arata discursul anti-sistem de la noi?
Fabio Reinhardt Foto: Hotnews In primul rand, Fabio si Alexander au ceva de spus: viziune si o mica ideologie in interiorul careia se misca articulat si convingator. De exemplu, vor transport gratuit in tot Berlinul. Daca-i intrebi cine plateste, iti raspund prompt: cei cu masini. De aici incep o intreaga teorie despre beneficiile transportului in comun gratuit, de la ieftinirea intretinerii strazilor pana la reducerea poluarii. Cand le spui ca vor pedepsi astfel toti posesorii de masini, suprataxand confortul lor, libertatea lor de miscare, ridica filozofic din umeri: libertatea costa. In opinia lor, aceasta libertate ar fi subventionata in prezent de toti ceilalti, de neposesorii de masini.
De ce-as subventiona insa comunizarea miscarii in spatiu? Din solidaritate cu cei care nu-si permit o masina, raspund cei doi. De ce gratis si nu putin mai ieftin? Firesc ar fi, totusi, sa plateasca ceva, altfel ne paste falimentul transportului in comun. Fabio si Alexander gasesc rapid un precedent belgian functional. Discutia despre gratuitatea transportului in comun se lungeste, fara speranta, la infinit. Tragem in final concluzia ca intra in coliziune doua abordari ideologic