Reducerea masivă a finanţărilor pentru băncile cu capital străin din România nu este în interesul băncilor mamă, al băncilor centrale din străinătate sau al nostru, a declarat joi Cristian Popa, viceguvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe organizate la Bucureşti de The Economist. Afimaţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia băncii centrale din Austria de a reduce fluxurile de capital către statele din zona non-euro.
"O eventuală reducere masivă a sumelor pe care băncile mamă le vor asigura de acum înainte către băncile locale ar putea determina o creştere economică redusă care ar influenţa negativ calitatea bilanţurilor băncilor locale cu capital străin. Acest lucru nu este nici în interesul nostru, nici al băncilor mamă, cu atât mai puţin al subsidiarelor din România sau al reglementatorilor din străinătate", a precizat Popa.
Popa a spus că nu vede, pe termen scurt, un risc scădere a expunerilor băncilor străine. "Mai degrabă riscul va fi acela de creştere mult mai lentă de acum încolo a finanţărilor", a spus Cristian Popa.
În acest sens, viceguvernatorul BNR a ţinut să sublinieze mai multe asptecte. În primul rând că "nu este vorba despre capital, ci despre lichiditate". De asemenea, Popa a precizat că BNR-ul va fi într-un dialog activ cu contrapărţile din Austria şi străinătate şi că "România are posibilitatea să menţină sau să crească nivelul stocului de finanţare, având în vedere condiţiile economice îmbunătăţile faţă de anul 2008". Asta pentru că "este vorba nu despre stocul existent de finanţare, ci despre eventuale adăugiri la acesta, unde înţeleg că se doreşte un echilibru între baza de depozite a băncilor locale cu capital străin şi nivelul de credite acordate. Nu cred că acesta va fi aplicat uniform, ţară cu ţară, ci va fi aplicat global pentru băn