Fobiile sunt frici excesive care tulbură viaţa a mii de oameni. Ce faci atunci când frica de insecte, de întuneric sau de mulţimi îţi ameninţă intimitatea?
Ai simţit vreodată o panică nebună în lift sau în locuri necunoscute? Ştii ce înseamnă să-ţi fie frică când te afli într-o mulţime de oameni?
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unul din doi adulţi are o frică excesivă, în timp ce 12% din populaţia lumii suferă de fobii, acele frici explozive care creează blocaje reale.
Sunt oameni a căror viaţă este dominată de aceste stări aparent incontrolabile, iar cei din jur nu au, totdeauna, capacitatea să le-nţeleagă. Dar ce se întâmplă oare în viaţa de cuplu când suferi de aşa ceva? Găseşti înţelegerea necesară?
Un inamic în intimitatea cuplului
O fobie este un veritabil obstacol al armoniei, pentru că agasează, irită, epuizează şi tulbură intimitatea. Pentru viaţa liniştită de cuplu, nimic mai nociv decât claustrofobia unuia dintre parteneri.
Această frică iraţională de spaţiile înguste şi închise este asociată cu teama că te sufoci şi cu nevoia de a pleca din acele locuri. Cel mai des, se manifestă prin accese de panică, în locuri percepute ca fiind apăsătoare.
E cea mai răspândită dintre fobii! 10% din populaţia mondială, mai ales femei, suferă de claustrofobie, care nu de puţine ori este văzută de bărbaţi ca un handicap. Adevărul e că nu-i plăcut să trăieşti lângă cineva care transformă cele mai banale situaţii în trăiri imposibile.
Când iubirea trece pe locul doi
În faţa unei angoase adevărate, până şi cea mai puternică iubire poate trece pe plan secund. Claustrofobia aduce în relaţie disconfortul tău, al celei afectate, dar atrage şi disconfortul celui de lângă tine.
Tu nu suporţi întunericul sau să vezi uşa dormitorului închisă pentru că te apucă starea de panică, iar el nu mai suportă lumina veioz