Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, crede că ONG-urile nu ar trebui lăsate să se ocupe singure de câini şi că este necesară o strategie pe toată Capitala. Sursa: CODRIN PRISECARU
Noua lege a maidanezilor le dă dreptul primăriilor să concesioneze serviciul de gestionare a câinilor comunitari către persoane fizice şi juridice autorizate, potrivit prefectului Capitalei. În opinia acestuia, asociaţiile ar trebui să se bucure că acum au posibilitatea să-şi arate eficienţa.
Într-un interviu acordat EVZ, Mihai Atănăsoaei a povestit cum primarul general al Capitalei vrea să scape de maidanezi, pasând problema primarilor de sector, şi cât de nocivă a fost "Legea Marinescu".
EVZ: Este nevoie de o strategie la nivelul Capitalei în ceea ce priveşte maidanezii sau fiecare edil de sector poate să ia ce decizie vrea?
Mihai Atănăsoaei: Legea este mult aşteptată şi foarte eficentă. Pentru că nici o altă soluţie propusă de "iubitorii de animale" nu s-a dovedit a fi eficentă, iar toate celelalte soluţii aplicate au eşuat lamentabil. Consiliul General al Capitalei să decidă, prin vot, cum vor aborda problema şi, conform legii, doar acesta este cel care are atribuţii să decidă pe acest subiect. Consiliile locale nu sunt prevăzute în lege. Înainte de a se lua orice decizie, este foarte important să se stabiliească ce vrem să facem, adică să se pună pe hârtie o strategie unitară, la nivel de Capitală.
Care ar fi soluţia cea mai bună?
Dacă resursa bugetară va fi suficentă pentru ţinerea câinilor în adăposturi şi îngrijirea lor pe toată durata vieţii, foarte bine: să se adopte această măsură. Dacă nu vor avea bani, vor trebui să-şi asume, cu responsabilitate, a doua prevedere legală: eutanasierea câinilor fără stăpân, în 30 de zile de când au fost aduşi în adăposturi. Asta, dacă nu sunt revendicaţi de proprietar sau adoptaţi.