Băncile chineze sunt „extrem de fragile“ pentru că instituţiile de creditare nu au suficient capital pentru a-şi echilibra portofoliile dominate de împrumuturi neperformante, crede Jim Chanos, preşedintele şi fondatorul fondului de hedge Kynikos Associates, cu o valoare de şase miliarde de dolari.
Creditorii chinezi sunt împovăraţi de împrumuturile neperformante acordate la începutul anilor '90 şi începutul anilor 2000, în plin boom imobiliar şi economic, spune Chanos, traderul care a prevăzut colapsul Enron, unul dintre cele mai mari falimente din SUA.
Băncile nu vor să recunoască pierderile din portofolii şi, în plus, au continuat cu o politică agresivă de creditare în ultimii trei ani, avertizează traderul într-un interviu acordat Bloomberg.
„Sistemul bancar chinez este construit pe nisipuri mişcătoare, iar acesta este un lucru pe care majoritatea oamenilor nu-l realizează“, spune Chanos. „Toată lumea pare să creadă că activitatea de creditare este liberă şi extrem de clară. Sistemul bancar din China este însă extrem de fragil“, continuă acesta.
De la începutul acestui an, indicele MSCI China Financials, care monitorizează evoluţia acţiunilor bancare chineze, a înregistrat o scădere de 32%. Principala cauză pentru scădere este îngrijorarea faţă de împrumuturile uriaşe acordate de grupurile bancare chineze către autorităţile locale. O divizie a fondului suveran de investiţii al Chinei a început luna trecută să cumpere acţiuni ale principalelor patru bănci chineze pentru a stopa scăderea valorii acţiunilor.
Împrumuturi pentru dezvoltare
Creşterea economică de 10,5% înregistrată de China în 2010 s-a bazat, în mare măsură, pe proiectele de dezvoltare a infrastructurii demarate în principalele regiuni ale statului. A fost chiar una dintre principalele măsuri aplicate de Guvernul de la Beijing pentru a c