Olanda nu va da undă verde României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, până când cele două ţări nu vor prezenta dovezi privind progresele făcute în lupta împotriva corupţiei.
România şi Bulgaria "trebuie să demonstreze mai întâi. Acest lucru este mai important decât găsirea unei soluţii", spune la Bruxelles ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers. El se referă la o propunere de a discuta subiectul la summit-ul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie.
Olanda va examina raportul Comisiei Europene privind eforturile făcute de România şi Bulgaria împotriva corupţiei, care va fi publicat în februarie, pentru a vedea dacă s-au înregistrat progrese. "Dacă vedem progrese în februarie, atunci este un început", precizează Gerd Leers. Aderarea la Schengen Mihaela Gherghişan, corespondenta RFI la Bruxelles, în dialog cu Ioana Haşu
În schimb, Finlanda şi-a flexibilizat poziţia faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Ea este de acord cu o aderare în trepte, adică mai întâi cu graniţele aeriene şi maritime, în martie 2012, urmând ca problema frontierelor terestre să fie discutată în luna iulie.
România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere iniţial la Spaţiul Schengen în primăvara acestui an, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania. Ulterior, cele două ţări au devenit mult mai flexibile şi au propus o aderare în etape. Lucru care nu s-a concretizat la nivel de decizie, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.
Olanda nu va da undă verde României şi Bulgariei în Spaţiul Schengen, până când cele două ţări nu vor prezenta dovezi privind progresele făcute în lupta împotriva corupţiei.
România şi Bulgaria "trebuie să demonstreze mai întâi. Acest lucru este mai important decât găsirea unei soluţii", spune la Bruxelles ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers. El se referă la o propuner