Proiectul pilot urmărește prevenirea și diminuarea efectelor negative ale exodului personalului medical, asupra sistemului sănătății din Republica Moldova. Demersul a fost preconizat pentru o perioadă de trei ani și beneficiază de o finanțare europeană de 2 milioane de euro.
De anul viitor, cadrele medicale din Republica Moldova vor putea călători în Uniunea Europeană, în condiții profesionale mai bune. Astăzi, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Organizației Mondiale a Sănătății au lansat proiectul „Îmbunătățirea managementului mobilității cadrelor medicale în Republica Moldova", finanțat de Uniunea Europeană.
Demersul oficialilor din Sănătate vizează crearea unei platforme legale pentru migrarea medicilor și asistenților medicali, precum și facilitarea reintegrării cadrelor din domeniu care se întorc în Moldova.
„Avem 23.000 de asistenți medicali și 10.800 de medici din toate profilurile. Aproximativ 40% din personalul medical a părăsit țara definitiv, în ultimele decenii. De aceea acest proiect este deosebit de important pentru a reglementa migrația circulară a personalului medical, în continuare", a precizat Andrei Usatâi, ministrul Sănătății. Oficialul a mai adăugat faptul că, în prezent, peste 1.300 de doctori lipsesc din instituții, dintre care aproximativ 300 sunt medici de familie din mediul rural.
Ministrul a recunoscut faptul că principalele motiv pentru care specialiștii din sfera medicală evită să se integreze în sistemul profesional moldovenesc constau în nivelul precar de salarizare, condițiile de lucru și infrastructura deficitară din mediul rural, privind îngrijirea medicală și sistemul de asigurări pentru copii.
„Este pentru prima dată când un proiect ce abordează fenomenul migrației e axat pe un grup de profesioniști. Acest fapt demonstrează încă o dată că migrația cadrelor medicale a atins un nivel critic și su